Vešovićev „odgovor“ Kecmanoviću

Ne bih o Vladimira Kecmanovića obrisao ni balježavu cipelu, a kamoli javno divanio s njim, jer danas, kad je ispucao sve granate, more me uvatit za ono po čemu su njegovi četnici, skidanjem gaća, utvrđivali razliku između Srbina i “Turčina“. Vladimir Kecmanović, najpoznatiji ćosićoid u Srbiji, danas može biti poguban jedino za svoj narod, a ne znam što bih bio zabrinut za Srbe, ko su mi oni, nijesu mi rikali na Božić da njima moram boljoglaviti.

Marko Vešović (e-novine 28.03.2013.http://www.e-novine.com/comments/stav/81498-Sinovi-njihovih-oeva.html)

Život uz džezvu i oko džezve je ovu matoru kreaturu do te mere srozao da je taman toliko opasan kao ono za šta bi ga mladi Kecmanović, da je po njegovom, trebao uhvatiti. Hoću reći da mlohavi stil, otrcane od prečestog korištenja prostačke fraze i previše oslanjanja na potentnije književnike i ovaj put najviše podseća na vlasnikove upišane gaće.

Te gaće, bio čovek četnik ili ne,  nema želju da vidi, jer stideti se i tuđe sramote navika je duboko utkana u sve nas. To je nešto kao autorov stid nad nedelima srpskim, pa ni približno, jer ovaj stid o kome ja pričam se ne plaća, niti se nagrađuje svesrdnom podrškom mahalhalal „intelektualne“ helite  i njihovih predstavnika u inostranstvu, što će reći u nas.

Autor nam u ovom otužnom štivu otkri i razlog sasvim evidentno višedecenijske zapišanosti tih gaća. Reče, eto, da je sav vek proveo pišajući uz vetar. Naime beše on nekada, kao i otac što mu beše, rekao bi autor, u PRAVU. E sada kako takova jedna činjenica svima nam je poznato ne obavezuje vaskoliko čovečanstvo, njemu to pravo ne priznaše, no još gore, zbog svog stava podnese i konsekvence, doduše ne tako drastične kao otac mu.  Rastao je, po svom svedočenju, autor u vetrovita vremena i svaki novi razigrani vetar dodavao je sledeću i uvek svežu notu na platno našeg, u više ideale zagledanog, kastriranog Raskoljnikova. To platno, te nikad ne presvučene crnogorske gaće, što poslužiše kao podloga jednog životnog urinorela* je sama bit autorovog stvaralaštva.

*urinorel – nešto kao akvarel samo ružnije (prim.prev.)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s