Republika Ostalija

http://zokstersomething.com/2013/09/20/besim-spahic-cistunska-teorija-o-nacijama-je-najveci-paradoks/#comment-9640

Čitam maločas još jednu u nizu rasprava o popisu u BiH, čitam i čudom se čudim. Sudionici su otpadnici e-govnovinske pastve i neke od teza, moram priznati, čujem po prvi put. Po ovim vrlim stručnjacima, popis stanovništva (valjda kao i svaka druga istina) mogao bi biti jako opasan po Bošnjačko/Bosansko/Kakogod? korpus. U toj podmukloj, ćafirskoj raboti,  pravovernim i dobrodušnim Bošnjama preti sijaset zamki, koje im heto samo ovi pametniji mogu razjasnit’. Kažu tako, eto ako smo Bosanci, nad kim su onda oni anamo tamo počinili genocid?!  Vi’š stvarno! Bosanci nad Bosancima, u jbt, pa neko bi nalet ga bilo, mogao pomislit’ da je i ova agresija Srbije u stvari bila građanski rat! I sada reci da je jednostavno odgovorit’ na pitanje ko si?!

Staro, vele, ime njihova naroda – Bošnjani, eto, spominje se i u poveljama banova bosanskih Dubrovčanima. I sada bi neki (viđu ti hajvana) da im dokinu pravo da naciju tako nazovu!  A to što se i dan danas narod po Dubrovniku u nacionalnom smislu izjašnjava kao Dubrovčanin, to nikom ništa. E, kuku, a sve je to, bolan, zato što su oni jedini pravi i prastari stanovnici Bosne i od zuluma papskog i ćaurskog zbog pradedovskog bogumilstva nađoše spasa u sultana.

E sada i ovi moderni, što htedoše i ove druge ugurati u tu svoju naciju naivno verujući u bosanstvo, posramljeni svojom naivnošću postaše ostali.

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:
A kto je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je ta 
Ostalija
Rekti
A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:
Ostalija da prostiš jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna

Nek mi Mak oprosti, njima neće.

Advertisements

One thought on “Republika Ostalija

  1. ‘ebga Wolfie, onaj dan kad je izbrisano „republika“ postalo je jasno cija nije. Od ZAVNOBIH-ovog „ni-ni-ni“ i „i-i-i“, ostalo je samo „nicija“, dok se za imena vlasnika sa sigurnoscu moze reci samo da veze nemaju s 3 „ni“ i „i“. Vjerujem da su slicna, ako ne identicna imenima buducih vlasnika Srbije. Eto, pola BiH se zove republika, ciji je vlasnik jedno od 3 „i“, a niti je javna stvar, niti ogromna vecina njih ima bilo kakve koristi od tog vlasnistva.
    Ti i dosta njih ste odustali, vecina su se razvrstali, dosta njih i ja smo Ostali.

    *Bosnjanin je srednjovjekovni arhaizam, Bosnjak turcizam (Kalaj ga zatekao), za ono sto se danas kolokvijalno zove Bosanac. Nijedno od to troje nije nacija.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s